![](/media/lib/76/mingu-220c68b25fdc7f3af4a6138e33bcecb1.jpg)
Odwrócili optyczny efekt Dopplera
7 marca 2011, 16:35Naukowcom z australijskiego Swinburne University oraz Uniwersytetu Nauki i Technologii z Szanghaju udało się odwrócić optyczny efekt Dopplera. W przyszłości odkrycie takie może posłużyć przy produkcji "czapki-niewidki".
![](/media/lib/95/n-windows8-c6cf4f20b4ee4d63ca855168da59f4c7.jpg)
Windows 8 dla ARM wkrótce trafi do developerów
3 lutego 2012, 06:14Anonimowe źródło zdradziło serwisowi CNET, że Microsoft ma już stabilną wersję Windows 8 dla architektury ARM i wkrótce system trafi do rąk developerów.
![](/media/lib/134/n-mglawicakraba-80697c478ed826975e3b85b2d6a82c43.jpg)
Odkryto nieznaną czarną dziurę w naszej galaktyce
9 października 2012, 08:42Satelita Swift zarejestrował silny rozbłysk promieniowania X, którego źródło znajdowało się w kierunku centrum Drogi Mlecznej. NASA uważa, że Swift odkrył nieznaną dotychczas czarną dziurę
![](/media/lib/217/n-ngc6388-40a7c97a4e4ef53c34a44582febe8cf4.jpg)
Biały karzeł rozerwał planetę
20 kwietnia 2015, 10:44Astronomowie zauważyli białego karła, który rozerwał na strzępy planetę gdy ta znalazła się zbyt blisko niego.
![](/media/lib/95/n-internet-b2963b517f88715e9ebdfaf827163ba4.jpg)
Mówi fizyk o Twitterze, czyli jak śledzić ruch informacji w Sieci
22 lutego 2017, 11:26Raz wrzucona do Internetu informacja nie ginie, choć niektórzy czasem pewnie by tego chcieli. Jak odnaleźć pierwotnego nadawcę danej informacji? Dlaczego plotki urastają do rangi najważniejszej wiadomości dnia, a istotne dla świata newsy giną w gąszczu informacji? No i gdzie to wszystko miało swój początek? Badają to fizycy z Politechniki Warszawskiej.
![](/media/lib/58/pistacje-bcb3cadf1139249942469a3ec930cd5b.jpg)
Pistacje przeciw nowotworom płuc
11 grudnia 2009, 09:04Dieta uwzględniająca codzienną porcję orzeszków pistacjowych zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory płuc i prostaty.
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
Jedzenie świeżych owoców zmniejsza ryzyko udaru i zawału
11 kwietnia 2016, 11:43U ludzi, którzy przez większą część tygodnia jedzą świeże owoce, ryzyko zawału i udaru jest mniejsze.
![](/media/lib/453/n-maliny-02bb432cc8e02791112312d39a5d70d9.jpg)
W Olsztynie badają, czy maliny mogą łagodzić skutki niewłaściwej diety
30 kwietnia 2021, 12:26Wysokokaloryczna dieta, składająca się z dużej ilości przetworzonej żywności może prowadzić m.in. do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Przejawy tego schorzenia może łagodzić spożywanie bogatych w polifenole malin. Na ile skuteczna to pomoc sprawdzają naukowcy z Olsztyna.
![](/media/lib/513/n-zastepnik-dd999ebd9aa8112395fb460926bf4ca1.jpg)
Roślinne zamienniki mięsa zdrowsze dla nas i planety. To lepsze niż namawianie do wegetarianizmu
2 sierpnia 2022, 10:49Metaanaliza 43 prac naukowych przeprowadzona na University of Bath wykazała, że roślinne alternatywy mięsa są zdrowsze zarówno dla człowieka, jak i dla planety. Autorzy skupili się na zdrowotnych i środowiskowych cechach takich produktów oraz postawach konsumentów wobec nich. Jako że roślinne alternatywy mięsa są robione tak, by naśladować teksturę, smak i doświadczenie związane ze spożywaniem mięsa, są bardziej efektywnym sposobem na zmniejszenie zapotrzebowania na mięso niż samo zachęcanie ludzi do diety wegetariańskiej.
![](/media/lib/556/n-maliny-c8e3e1ceb5dd1b00bd9cac402a133289.jpg)
Naukowiec z Olsztyna wie, jak wzmocnić prozdrowotne właściwości malin
26 lipca 2023, 10:03Badania dr. Bartosza Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie pokazują, że można wzmocnić prozdrowotne działanie malin, uwzględniając w diecie prebiotyki. Maliny to bogate źródło wielu prozdrowotnych składników odżywczych. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, chroniących nasz organizm przed wieloma chorobami. Naukowiec z Olsztyna dowodzi, że ten korzystny wpływ owoców możemy jeszcze dodatkowo wzmocnić.